Kütüphanem

Kitap okumaya geç başladım. Doğrusu şimdi çok pişmanım çünkü yemeden, içmeden, durmadan okusam yine de tamamlayamayacağım, üstelik durmaksızın uzayan bir listem var.

Kaldı ki aç kurtlar gibi okumayı da hiç sevmem, kafam rahat olmalı, hikayenin tam olarak içine girebilmeliyim. Kitap okurken bırak bir şeyler atıştırmayı, kahve içmeyi bile beceremem. Ne zaman bir bölüm biter, nefes almam gerektiğini hissederim işte o zaman kitabı kenara koyar, kahvemi yaparım.

Okurken müzik de dinleyemem, güzel müzik varsa, bu kez kafam oraya gider. Yazdıkça kendime gıcık olmaya başladım ama gerçekten hem müzik, hem yeme-içme, hem okuma yapamam, yapabilene imrenirim o başka.

Okuma alışkanlığının önemini kızlara anlatmaya çalışıyorum. Lülüm daha istikrarlı gidiyor, Dodom çok vakit ayırmıyor ama biliyorum ki zamanı gelince o da anlayacak iyi kitap okumanın keyfini ve insana kattıklarını.

Ben lise yıllarında başladım okumaya, o zaman da zırt pırt aşık olmaktan çok verimli gitmezdi ama neyse ki zamanla hızlandı. Önceleri tek bir yazara takılır hep aynı tarz peşine düşerdim. Son yıllarda pek çok farklı yazar deniyorum, beğenince hemen 1-2 kitabını da okuyorum ama takılmamaya çalışıyorum. Şuracıkta bir beğeni listesi yapıp, özellikle tavsiye edebileceğim yazarları/kitapları yazmak istedim. Sizin de önerileriniz varsa iletirseniz memnun olurum, okuma listeme eklerim. Evet başlıyoruz…

Öncelikle Tom Robbins’e aşık olduğumu belirteyim. Okumadığım tek bir kitabı kalmadı. Benim için tarife sığmayan bir yazar. Kendine özgü dili, kelime oyunları, esprili metinleri, sıra dışı hikayeleri, hepsinden önemlisi daha ilk satırda hissettiğiniz yoğun aşk-coşku-aşk-coşku enerjisi beni hiçbir kitabında terk etmedi. Kitaplarını tekrar okumaktan en mutlu olduğum yazar kendisi. O enerji beni mutlu ediyor, okurken bitmesin istiyorum. Okuyan tanıdıklarım ya bayılıyor ya da “Bu ne ya? Karmakarışık?” yorumunda bulunuyor, yine de hiç okumadıysanız deneyin derim. Hangi kitabıyla başlayalım derseniz “Parfümün Dansı” ya da “Sıcak Ülkelerden Dönen Vahşi Sakatlar” favorilerim arasında. Mümkünse Tom Robbins’in kitaplarını İngilizce okumanızı öneririm.

Haruki Murakami ile sanırım 2007 yılında Koray sayesinde tanıştım. Tanışır tanışmaz bayıldım. Tüm kitaplarını öneririm, dünyasına biraz daha rahat girebilmek için hikaye kitaplarıyla başlayın derim. Türkçesi var mı emin değilim ama “The Elephant Vanishes” uygun olabilir. “Kadınsız Erkekler” de “Uyku” da çok iyi. Damardan alayım romanını derseniz “Zemberekkuşu’nun Güncesi” tekrar tekrar okunabilir mesela. İnsanın yazarken okumaya başlayası gelir mi ya? Öyle bir etkisi var gerçekten Murakami’nin benim için.

Hmm bu iş böyle olmayacak, bu yazı bitmez anladım ben. Yazdıkça sonu gelmeyecek bir işe girdiğimi fark ediyorum. Durun, en iyisi ben sadece bu 2 yazarı dışarda bırakıp, en etkili kitaplar listesi yazayım aşağıya, siz seçin içinden. Etkili olmalarını uzun süre önce okumuş dahi olsam aklıma takılmış olmalarıyla ölçüyorum ve her yazar için tek kitap seçiyorum. Çocuk kitapları da var, onları da okuyorum. Eminim atladıklarım olacak, o yüzden aklıma geldikçe listeyi güncellerim artık.

Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku – İlhami Algör

Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali

Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar

Dersim’in Deli Divaneleri – Nurettin Aslan

Anayurt Oteli –Yusuf Atılgan

Damızlık Kızın Öyküsü – Margaret Atwood

Kehanet Gecesi – Paul Auster

Bir Son Duygusu – Julian Barnes

O Muhteşem Hayatınız – Oya Baydar

Yabancı – Albert Camus

Karanlığın Yüreği – Joseph Conrad

Mış gibi Yaşamlar – Doğan Cüceloğlu

Soluk Bir An – Behçet Çelik

Tanrılar Okulu – Stefano Elio D’Anna

Bir Kadın (Camille Claudel) – Anne Delbee

Hakkari’de Bir Mevsim – Ferit Edgü

Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupery

Büyücü – John Fowles

Uzun Yürüyüş – Ayhan Geçgin

Gölgeler ve Hayaletler Şehrinde – Murat Gülsoy

Az – Hakan Gündüz

Dönüşüm – Franz Kafka

Barbarın Kahkahası – Sema Kaygusuz

Binboğalar Efsanesi – Yaşar Kemal

Çıplak ve Yalnız – Hamdi Koç

Boyalı Kuş – Jerzy Kosinski

Saçında Gün Işığı – Jhumpa Lahiri

Kumkurdu – Asa Lind

Yüz Yıllık Yalnızlık – Gabriel Garcia Marquez

Masumiyet – Ian McEwan

Ruhi Mücerret – Murat Menteş

Lolita – Vladimir Nabokov

1984 – George Orwell

Fight Club – Chuck Palahniuk

Kafamda Bir Tuhaflık –Orhan Pamuk

Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı – Robert M. Pirsig

Çavdar Tarlasında Çocuklar – JD Salinger

Bay Sommer’in Öyküsü – Patrick Süskind

Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar

Anna Karenina – Leo Tolstoy

Günlerin Köpüğü – Boris Vian

Nietzche Ağladığında – Irvin D. Yalom

 

Kütüphanem’ için 2 yanıt

Add yours

  1. Kendime her sene bir doz Murakami kürü biçtim. Şimdi Sahilde Kafka’yı okuyorum. Bu okuduğum beşincisi olacak. Bana kerteriz hissi veriyor sanki. Sonra kaldığım yerden diğer okumalarıma devam ediyorum.
    Bu listeleri paylaşmaya doymaz insan. Devam.. 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: